HERSENSPINSELS | HIRNGESPINSTE

De tekeningen en het boek van Manuel Kurpershoek

 

De Nijmeegse beeldend kunstenaar Manuel Kurpershoek tekende de afgelopen vier jaar op klein formaat een geheel eigen universum en maakte van honderd van deze tekeningen een boek, 'HERSENSPINSELS HIRNGESPINSTE'. Het boek toont honderd tekeningen in willekeurige volgorde. Elke tekening is een gesloten wereld, de tekeningen samen in het boek vormen een gebonden tentoonstelling in een draagbaar museum.. "Mijn tekeningen gaan over alles wat ik meemaak, alles wat er gebeurt en wat ik er zo van vind. De hoofdrol speelt het altijd blijvende plezier in het tekenen zelf. Ik neem een vel papier, pak mijn vulpen en begin zonder een plan of idee. De zo vloeiende lijn kan alle kanten op, en is oncorrigeerbaar. Het avontuur zit hem in het vertellen van wat ik nog niet weet, nog niet heb gezien. Droom en werkelijkheid zijn met elkaar verweven, de tekentaal is vrij en open, en leesbaar voor iedereen Hersenspinsels Hirngespinste is allereerst een tekeningenboek, gemaakt om mensen in alle rust te kunnen laten meegenieten van mijn eigenaardige wereld.".

 

Thema's zijn, naast sprookjes uit de oude stad Marburg, vriendschap, liefde en erotiek, de wonderbaarlijke natuur, geloof en wetenschap maar ook leven, ziekte en dood. Het zijn schimmen van het inmiddels gewonnen gevecht tegen de kanker die zich in de zomer van 2008 bij Manuel openbaarde.

 

Alfred Becker schreef in poëtisch Duits zestien teksten onder de titel 'Manuels Traum'.
Thomas Swinkels schreef als voorwoord een brief aan de kijker.

 

Boek informatie

Titel: HERSENSPINSELS HIRNGESPINSTE
100 tekeningen: Manuel Kurpershoek
Voorwoord: Thomas Swinkels, Duitse vertaling Gerda Förster
Zestien poëtische verhalen: Alfred Becker (Duits, onvertaald)
Vormgeving: Simone Weijs
Oplage: 500 exemplaren waarvan 100 gesigneerd en met een originele pentekening in lijst.
Formaat tekeningen: 13 x 26 cm
Formaat boek: 21 x 34 x 2,5 cm, hardcover, 1,7 kg
Prijs: € 49,50
Prijs met tekening: €275,00 (in de Eerste Bergensche Boekhandel)
isbn: 978-90-8947-000-3
Eigen uitgave: Manuel Kurpershoek 2011

 

www.marburg.de/sommerakademie | www.kunst-archiv-peter-kerschgens.de | www.karinelfrink.nl | www.funserens.nl | www.grafiekprojecten-vog.nl | www.drukwerkindemarge.org | Facebook Manuel Kurpershoek | webdesign: www.vormweijs.nl